Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96840
Intrebari 35993
Raspunsuri 164903
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet prazul de ancutaiasi
care este regiunea in care se cultiva prazul?
Tags:
5
puncte
4145
vizualizari
25-12-2009 20:27:13
Data intrebarii:
(5.00 - 4 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
25-12-2009 22:39:49
Data:
prazul se cultiva in zonele calde 
* ComentariuVoturi: 20 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
28-12-2009 14:31:43
Data:
Se pare ca aceasta leguma a fost cultivata cu mult inainte de nasterea lui Hristos. Originara din regiunile mediteraneene, prazul (Allium porrum) a fost la mare cinste la egipteni, iudei, greci, romani. Hipocrat, medicul Eladei antice, recomanda prazul ca aliment si medicament, iar imparatul romanilor, Nero, care tinea sa fie considerat un mare artist, folosea prazul pentru a-si curata corzile vocale, de unde si porecla de "porofagul". Este o leguma cu un continut apreciabil in protide, glucide, lipide, vitamine (B1, B2, C, PP), precum si mucilagii. Nu lipsesc nici substantele minerale bogate in fosfor, potasiu, calciu, fier. Gustul caracteristic al prazului se datoreaza uleiului eteric, care se gaseste in proportie de 0,02-0,08% din greutate. Se pastreaza bine peste iarna, furnizand meselor noastre o leguma proaspata multe luni din an. Fiert bine, devine moale si usor de asimilat. Se foloseste, insa, si nefiert, sub forma de salata. Bulbul crud este un remediu impotriva intepaturilor de viespi si albine. Proprietatile sale antiseptice, diuretice, expectorante, laxative etc. sunt cunsocute in medicina populara din multe tari. Se recomanda in: constipatie, bronsita, albuminurie, anghina, arterioscleroza, alcoolism, furunculoza, obezitate, boli de rinichi, tuse.  
* Raspuns acceptatVoturi: 26 Voteaza

Comentariul lui:
12-01-2010 16:09:30
Data:
Prazul este originar probabil din Orientul Mijlociu, a cărei prezenţă în Europa a fost dovedită încă din secolul al XII-lea.

Prazul (Allium ampeloprasum) face parte din familia Alliaceae (familia cepei), este mai puţin iute decât ceapa sau usturoiul iar spre deosebire de ceapă şi usturoi, prazul nu formează bulbi sau căţei, dar are o tulpină comestibilă, de cca. 12-25 cm lungime şi 3-5 cm diametru. Prazul are frunze asemănătoare cu usturoiul
Prazul poate fi crescut sau transplantat cam în acelaşi fel cu ceapa dar este nevoie de cca. 120 de zile pentru a se maturiza. În zonele nordice trebuie plantat primăvara, devreme, pentru a putea fi recoltat la mijlocul verii iar în zonele sudice este sădit la sfârşitul verii pentru a fi recoltat la începutul iernii.

 
* ComentariuVoturi: 20 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
31-10-2010 19:19:17
Data:
Daca am inteles bine intrebarea, nu te intereseaza istoria prazului, ci daca se poate cultiva in anumite zone. Eu sunt din judetul Timis, de la campie si cultiv de multi ani praz cu mare succces. Prin urmare prazul creste si in alte zone din Romania, nu doar in Oltenia cum spuneau "legendele". Primavara va trebui sa sameni semintele foarte marunte care vor rasari destul de des. va trebui sa le raresti, sa lasi apoximativ o distanta de 10 cm intre firele ramase, iar acum trebuie doar udat periodic (in fuctie de temperaturile atmosferice), iar la sfasitul verii spre toamna vei avea deja praz. 
* ComentariuVoturi: 18 Voteaza

Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)