Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96840
Intrebari 35993
Raspunsuri 164903
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet altoirea de pintiliciucliviu
cand se altoiesc pomii prin despicatura
Tags:
5
puncte
10979
vizualizari
31-03-2011 18:14:14
Data intrebarii:
(0.00 - 0 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
31-03-2011 18:14:46
Data:
Specialistii sunt de parere ca altoirea in despicatura se poate efectua pana la mijlocul lunii mai.

Exista mai multe metode de altoire a pomilor fructiferi (in ochi, in ramura detasata, in ochi dormind). Fiecare metoda isi are vremea ei. Acum in primavara se practica altoirea in despicatura. Ea se executa de obicei la pomi mari, cu ramuri groase. Portaltoiul este in acest caz mult mai gros decat altoiul (diametrul 7-10 centimetri). Retezati portaltoiul unde este mai drept si scoarta mai neteda. Despicati portaltoiul pe linia unui diametru al sectiunii taieturii cu cosorul sau despicatorul. Fasonati altoiul sub forma de pana astfel; in dreptul mugurelui de la baza faceti doua taieturi oblice de-a lungul ramurii altoi, pentru ca pana sa fie mai lata pe partea mugurelui si ascutita pe partea opusa. Pana trebuie sa fie de trei-patru ori mai lunga decat grosimea altoiului, iar acesta trebuie sa aiba doi-trei muguri. Desfaceti despicatura cu ciocul despicatorului si introduceti pana altoi, avand grija ca locul de unire al scoartei cu lemnul de altoi sa vina in dreptul locului de unire al scoartei cu lemnul de la portaltoi. Introduceti in acelasi fel un altoi in celalalt capat al despicaturii. Legati si ungeti bine cu o ceara de altoit speciala. Inainte de a unge cu ceara de altoi, astupati crapaturile de la suprafata despicaturii cu bucatele de scoarta.

Va prezentam trei retete pentru prepararea cerii de altoit: 1) 750 g rasina, 50 g smoala, 50 g seu de oaie, 60 g ceara de albine, 70 g cenusa fin cernuta 30 g ocru; 2) 4 parti smoala, doua parti ceara de albine, o parte seu sau ulei de in; 3) 400 g sacaz, 200g ceara de albine, 100 g seu de oaie. Materialul, inafara de cenusa si ocru se marunteste si se pune la topit. Focul se mentine mic, iar continutul vasului se amesteca in continuu. Dupa ce materialul s-a topit si s-a amestecat bine se adauga cenusa si ocrul. Se lasa sa se raceasca. Apoi se taie bucati si se pune in vase de tabla. Inainte de intrebuintare bucatelele de ceara se topesc la foc domol si cu o lopatica de lemn se ung ranile provocate prin altoire sau taieri. 
* Raspuns acceptatVoturi: 67 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
31-03-2011 18:15:23
Data:
Am avut culese din ferma prietenului cateva ramurele de un an (il ajutasem la curatul pomilor si am pastrat in frigider cateva ramurele) pe care le-am folosit pe psot de altoi si am purces la treaba. La capitolul imagini stau cam rau din cauza emotiilor si a faptului ca este indicat sa te misti cat mai repede pentru a avea succes deplin. Am fotografiat abia la sfarsit si dupa trecerea unei perioade de timp pentru a compara dezvoltarea.
Cu un briceag bine ascutit si sterilizat (in spirt) am taiat in forma de pana altoiurile.
Pentru altoirea in despicatura, am despicat pe jumatate o ramura groasa de vro 4 cm, taiata transversal si am introdus altoiurile astfel incat coaja altoiului sa fie in completarea cojii portaltoiului. 
* ComentariuVoturi: 549 Voteaza

Comentariul lui:
31-03-2011 18:16:04
Data:
Ai aici citeva imagini explicative: [link in curs de aprobare] 
* ComentariuVoturi: 10 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
31-03-2011 18:17:21
Data:
Altoirea prin despicatura

Pentru o altoire prin despicatura, neteziti si aplatizati o tulpina mai mare. Altoirea prin despicatura este indicate sa fie utilizata atunci cand tulpina portaltoiului este mai mare decat a altoiului. O data ce aveti o suprafata plana, efectuati o taietura in centru, si impartiti tulpina intr-un instrument de altoire. Faceti acelasi lucru si cu port-altoiul. Introduceti altoiul in port-altoi, astfel incat cele doua despicaturi sa se incalece. Aplicati ceara de altoire, pentru a sigila cele doua parti de altoi. Cu aceasta tehnica de altoire, prin despicatura, puteti adesea plasa unul sau doi vlastari mai mici pe cele doua fete ale unui trunchi mai mare. 
* ComentariuVoturi: 1049 Voteaza

Comentariul lui:
17-08-2011 19:20:04
Data:
intra aici iti spune tot iti da si poze :www.infogradina.ro/pomicultura/ingrijirea-pomilor-fructiferi/altoirea-pomilor-fructiferi-pentru-incepatori/333/ 
* ComentariuVoturi: 45 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
06-12-2011 13:24:40
Data:
Altoirea de sfarsit de vara, pas cu pas

Altoirile reusesc in proportie de 85-90%. De obicei, altoirile se fac de la mijlocul lui august pana pe la inceputul lui septembrie, astfel, in cele mai multe cazuri, mugurii vor iesi abia primavara.
1. Trebuie sa ne hotaram ce anume vrem sa altoim. Pomul care va fi altoit, trebuie udat din abundenta (timp de doua saptamani, tot a doua zi, va fi stropit aproximativ o ora). Aceasta udare este necesara pentru o buna circulatie a sevei, ceea ce ne va ajuta la desprinderea usoara a cojii de pe tulpina.
2. Alegerea acelui soi pe care dorim sa il folosim ca altoi.
3. Pregatirea crengii care va fi altoita. Aceasta poate fi cumparata sau ceruta de la cunostinte. Daca o procuram de la cunostinte, sa fim atenti ca pomul de la care provine sa fie puternic, viabil, sa nu aibe urme de imbolnaviri pentru a nu infecta pomii nostri.
 
* ComentariuVoturi: 5 Voteaza

Comentariul lui:
10-01-2013 22:10:22
Data:
pomi se altuiesc primavara.si sunt mai multe feluri.Pentru o altoire prin despicatura, neteziti si aplatizati o tulpina mai mare. Altoirea prin despicatura este indicate sa fie utilizata atunci cand tulpina portaltoiului este mai mare decat a altoiului. O data ce aveti o suprafata plana, efectuati o taietura in centru, si impartiti tulpina intr-un instrument de altoire. Faceti acelasi lucru si cu port-altoiul. Introduceti altoiul in port-altoi, astfel incat cele doua despicaturi sa se incalece. Aplicati ceara de altoire, pentru a sigila cele doua parti de altoi. Cu aceasta tehnica de altoire, prin despicatura, puteti adesea plasa unul sau doi vlastari mai mici pe cele doua fete ale unui trunchi mai mare.

 
* ComentariuVoturi: 7 Voteaza

Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)