Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96840
Intrebari 35993
Raspunsuri 164903
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet succesiune de bucis
daca surorile tatalui meu au deschis succesiune si nu iau spus si automat nu sa prezentat, el acum dupa cele 6 luni mai are ca sa faca?
problema este ca tatal meu a primt o donati in banii de la mama lui si acum surorile vor sa imparta acea suma de bani
Tags:
5
puncte
3896
vizualizari
03-10-2007 22:06:22
Data intrebarii:
(5.00 - 4 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
31-12-2009 11:49:34
Data:
Nu. in sase luni mostenitorii legali au dreptul sa-si exprime participarea sau nu. daca in sase luni nu si-a manifestat dorinta de a obtine bunuri din mostenire nu mai poate face nimic. imi pare rau. totusi depinde exista si anumite situatii speciale si daca se afla in una din acestea mai area sanse...tb mai multe detalii. 
* Raspuns acceptatVoturi: 19 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
31-12-2009 11:57:29
Data:
referitor la donatie....donatia este personala nu seimparte cu nimeni. nici sotia nu o poate pretinde la partaj in caz de divort. 
* ComentariuVoturi: 18 Voteaza

Comentariul lui:
04-02-2010 16:03:56
Data:
Deschiderea succesiunii

Deschiderea succesiunii are loc la decesul unei persoane.

La cerere, notarul public elibereaza un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care se stabileste calitatea succesorilor si bunurile ramase de la defunct. Cererea se adreseaza unui notar public de la locul ultimului domiciliu al persoanei decedate.

Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.

Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie în fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decât în aceasta calitate.

În caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, în cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.


Cel mai bine ar fi sa intrebe direct la notar, acum ca a aflat de deschiderea mostenirii. Lucrurile sunt destul de complicate. Termenul de "deschiderea mostenirii" nu e acelasi cu termenul de "deschiderea succesiunii la un birou notarial". Si mai sunt acele exceptii de care se vorbeste si mai sus... Ar trebui oarecum mai multe date, insa cred ca problema ai rezolvat-o intr-un fel sau altul pana acum, iar raspunsul sper se ajute alte persoane care au aceleasi intrebari.

Insa referitor la donatii, acestea pot fi atacate de mostenitori intr-un fel, Mostenitorii au dreptul sa ceara raportul donatiei: Operatie juridica prin care descendentii defunctului, precum si sotul supravietuitor - in conditiile in care vine in concurs cu descendentii - sunt obligati a readuce la masa succesorala tot ceea ce au primit de la defunct cu titlu de donatie, afara de cazul cand donatorul ar fi dispus altfel.

Aceasta obligatie a mostenitorilor mentionati, constituie obligatia de raport, iar actul de executare a obligatiei de raport, prin care se readuc la masa succesorala bunurile donate, poarta denumirea de raport al donatiilor.

Mai exista si posibilitatea reductiunii liberalitatilor excesive....
Reducţiunea liberalităţilor excesive reprezintă o sancţiune civilă ce vizează acele donaţii şi legate făcute de defunct care aduc atingere rezervei moştenitorilor rezervatari (descendentii, parintii si sotul/sotia).


 
* ComentariuVoturi: 20 Voteaza

Link sponsorizat
Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)