Domenii
  Top Expert
1 djbrain 44355
2 subofferul 5220
3 robica 4610
4 krystyana84 3980
5 elena2008 2690
  Top Statistici
Membri inscrisi 96840
Intrebari 35993
Raspunsuri 164903
  Contact
nume
email
Introduceti textul din imagine
(pentru evitarea spam-ului):
Numar random
 
introduceti mesajul
email admin: adip.at.myexpert.ro
Consultanta ISO, Audituri Interne - Business Advising Team
Vizualizare intrebare
Intrebare
bullet Procesor de JustIce
Am un procesor: AMD Athlon 64X Dual Core 5200+ de 2.70GHZ.As vrea sa ii fac un OverClock.Intrebarile mele sunt:1.Cum ii pot face un OverClock?
                 2.La ce frecventa il pot duce?
Tags:
5
puncte
3191
vizualizari
23-11-2012 17:51:57
Data intrebarii:
(0.00 - 0 voturi)
Ratings: 
Pentru a putea bifa optiunea de notificare in email in cazul adaugarii de comentarii la aceasta intrebare trebuie sa fiti logat.
Daca nu aveti cont, click Aici
Raspunsuri
Comentariul lui:
23-11-2012 19:47:44
Data:
In primul rind, eu nu iti recomand overclock.
In mod evident, nu te pricep, iar asta este riscant.

Daca vrei neaparat, overclock se face in 2 feluri:
1. din BIOS - modifici frecventa FSB sau multiplicator sau voltajele
2. cu programe speciale pentru placa de baza, din windows
Deci, trebuia sa spui exact modelul placii de baza.

Poti sa-l duci pina la frecventa care este stabil, nu exista o viteza maxima.
Cind vezi ca apar erori sau blocari, scazi putin frecventa. 
* Raspuns acceptatVoturi: 12 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
23-11-2012 22:35:53
Data:
te sfatuiesc sa nu faci overclock

http://www.youtube.com/watch?v=M0Xi8lT8dxY
 
* ComentariuVoturi: 12 Voteaza

Comentariul lui:
25-11-2012 02:41:56
Data:
Justice daca ai raspuns ca MAxAva atunci: Atata Sursa cat si placa video ar trebui sa te tina de un OC, insa la RAM e foarte importanta firma nu memoria lor.Cat vine borba de MB nu stiu ce sa iti spun fiindca nu am vazut pe nimeni sa se laude cu un OC extrem cu placa asta de baza, toti intreband daca pot face OC. Intra in Bios si vezi daca ai mulipler-ul deblocat. Insa daca nu ai un sistem de racire bun NU da OC sau nu da unul mare :D

P.S: Daca dai OC la CPU nu o sa ai mari diferente de performanta in jocuri offline, insa online o sa se simta din plin ;)

Bafta !

Si uite toate detaliile generale privind un OC facut ca la carte ;)

Tehnici de overclocking
Am redactat acest document cu gandul la utilizatorii mai putin experimentati care vor sa incerce sa isi overclock-eze PC-ul. Sper ca cei cu experienta sa nu aduca critici la acest document ci sa incerce s ail imbunatateasca. Ideea de baza e sa partajam informatia nu sa scoatem in evidenta greselile celorlati. Toate acestea fiind spuse sa trecem la fapte.
Pentru inceput as vrea sa clarific cateva aspecte:
Hardware.
Pentru a overclock-a un procesor este indicata folosirea componentelor de performanta. Delimitarea sau mai exact definirea acestora e destul de dificila si subiectiva, astfel incat ma voi abtine sa dau nume de producatori si modele de componente. Principalele componente implicate in overclock-ul unui procesor sunt: procesorul (victima) placa de baza si memoria. Pentru un overclocking reusit totusi mai aveti nevoie de o solutie de racire cat mai buna fie ea pe aer cu radiator pasiv sau activ, fie pe apa dedicata entuziastilor sau cu vapori pentru cei care tintesc performante extreme.
Software.
ca si sistem de operare pentru o sesiune de overclocking e preferat batranul Windows XP cu SP2 in detrimentul lui Vista care pe partea de driver-e inca mai are probleme pentru unele componente.
1.Teoria
Procesorul

Formula magica pentru overclock este urmatoarea:
Frecventa CPU = multiplicator CPU x FSB
Ca si exemplu E8400 ruleaza la 3000 MHz care se obtin prin inmultirea multiplicatorului care la E8400 are valoarea 9 cu FSB-ul care are valoarea 333 (1333:4=333.25). Marea majoritate a procesoarelor au multiplicatorul blocat din fabrica la o anumita valoare exceptie fac 2 tipuri
Procesoarele ES (Engineering Sample) pe care le intalniti pe forumuri si au label de “INTEL CONFIDENTIAL” si procesoarele din seria Extreme care contin un X in codul de procesor spre exemplu X6800 QX6700 QX9650. La aceste procesoare multiplicatorul este deblocat el putand fi incrementat sau decrementat dupa nevoi. De mentionat ca la familia noua de procesoare de la Intel multiplicatorul poate avea valori x.5 spre exemplu E8500 are FSB 333 si multiplicator 9.5 care il face atractiv pentru overclocking obtinandu-se frecvente mai mari cu aceiasi valoare a FSB.
Memoria


In zilele noastre cel mai des intalnit tip de memorie este memoria DDR2 astfel incat ma voi referi doar la aceasta. Ea opereaza la diferite viteze cum ar fi:
DDR2-667
DDR2-800
DDR2-1066
DDR2-1200
Timpii de latenta care apar inscrisi ca 4-4-4-12, 5-5-5-18 trebuie sa fie cat mai mici astfel memoriile mai rapide si cu timpi de latenta cat mai mici aduc cele mai mari performante.

Sursa


Referitor la sursa si puterea consumata de catre componente inainte de a configura un sistem fiecare ar trebui sa isi faca calcule referitoare la puterea care va fi instalata in sistem. Astfel e mult mai indicata achizitionarea unei surse mai mari decat a unei surse mai mici care ulterior sa fie schimbata odata cu instalarea unei placi video mai noi sau a unei placi video suplimentare pentru o configuratie SLI sau Crossfire. Tabelul de mai jos are caracter INFORMATIV si trebuie luat ca si un exemplu nu ca si referinta pentru configurarea unui nou sistem.

Componenta consum minim consum maxim
PSU 5-15W 40-60W
Placa de baza 10-15W 30-50W
Procesor 12-30W 60-200W
RAM 5-15W 30-50W
HDD/buc 10-15W 20-25W
Video integrat 3-10W 25-30W
Video PCI-e 25-30W 30-300W


Placa de baza


Referitor la placa de baza consider ca nu sunt prea multe de spus. La ora actuala exista o mare varietate de producatori fiecare cu diferite avantaje si dezavantaje. Documentul de fata nu are drept scop nominalizarea unui producator sau a unui tip de chiset aceasta sarcina revenind utilizatorului in functie de configuratia dorita si nu in ultim rand de buget. Informatii detaliate despre fiecare placa de baza si capacitatile acesteia pot fi gasite printr-o simpla cautare pe google asa ca nu cred ca ar mai fi ceva de spus la acest capitol.

Solutia de racire


La partea de racire se poate scrie un intreg roman dar fundamental lucrurile stau cam in felul urmator, pentru un overclocking care nu depaseste 15% se poate folosi solutia de racire stock sau un cooler mai performant pe aer. In cazul in care se doreste un overclocking cu pana la 40-50% se preteaza folosirea unor sisteme de racire cu lichid, iar peste 50% e de preferat phase change. Utilizatorul de rand se incadreaza undeva intre 20 si 40% astfel incat e greu de spus ce solutie de racire se preteaza la fiecare caz. Se stie de exemplu ca procesoarele C2Q se incalzesc mai tare decat C2D deoarece au 4 nuclee in loc de 2 iar procesoarele AMD incalzindu-se mai tare decat cele de la Intel. Calcule exacte nu se prea pot face deoarece fiecare CPU e unicat in felul lui iar a spune ca un CPU se incalzeste doar pana la 48.6 grade mi se pare aberant. Pentru utilizatorul incepator/entuziast cred ca racirea pe aer cu un cooler de calitate e cea mai buna solutie de inceput circuitele cu apa si phase change aducand un plus de consum dar si un plus de bani care de multe ori nu se regaseste in performantele de zi cu zi ale sistemului. (chiar ieri ma intreba cineva daca ma joc pe PC-ul meu sau numai rulez benchmark-uri ).

***sursa:http://www.mygarage.ro/ghiduri-si-tutoriale/1711-tehnici-de-overclocking-partea-1-a.html*** 
* ComentariuVoturi: 16 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
25-11-2012 03:02:56
Data:
Dupa inca niste cautari: Raspuns la intrebarea nr 2: Poti sa-l aduci la 3-3.2ghz cu coolerul stock(o maire cu 300-500mhz nu se prea merita, diferentele fiind foarte mici) , mai mult devine riscant daca nu ai o racire buna (un cooler aftermarket cum am mai spus pe apa sau aer).Daca placa de baza,RAM-ul,racirea,sursa te tin atunci poti aduce procesorul si la 3.7ghz stabil (un OC de vreo 33%) iar daca nu e destul poti continua cat te tine sistemu si cat timp e stabil ;) tot ce e important e ca procu sa nu aiba temperaturi peste 80°C ca e belea pe capu tau daca ajunge sau trece de acel punct. 
* ComentariuVoturi: 12 Voteaza

Comentariul lui:
25-11-2012 03:05:47
Data:
Daca nu ai un al doilea user cu numele de MaxAva pentru mai multe detalii consulti threadul:http://www.myexpert.ro/intrebare/Procesor-64175.html
Sau pui intrebari aici ;) 
* ComentariuVoturi: 13 Voteaza


Link sponsorizat

Comentariul lui:
25-11-2012 21:45:06
Data:
P.S: QueenSoft: "In mod evident, nu te pricep, iar asta este riscant."
                  Eu: Nimeni nu s-a nascut invatat, de aceea indivizii inca neexperimentati recurg la acest site pentru a-si putea gasi raspunsurile la intrebarile lor, daca le tai macaroana din prima si nu le dai sansa de a incerca, atunci acest site nu va progresa niciodata . Mi-ar placea ca acest site sa aiba o concurenta mai mare si raspunsuri ce depasesc asteptarile celui ce pune intrebarea.Iar eu sa fiu mereu castigator :))
Desigur aceasta este o parere proprie ^^ 
* ComentariuVoturi: 12 Voteaza

Raspunde / Comenteaza
Adauga un comentariu / raspuns:
Va rugam sa selectati unul din campuri: Utilizator nou Utilizator inregistrat
Ataseaza fisiere» (Max 200KB)